Iris

Iris este o formație de hard-rock din România, fondată în 1977, la București.

Din prima componență au făcut parte Nuțu Olteanu (chitară, vocal), Emil Lechințeanu (chitară bas) și Nelu Dumitrescu (baterie). Formația a trecut prin numeroase schimbări de formulă, cea mai reprezentativă fiind cea care a avut în componență cuplul de chitariști Nuțu Olteanu – Adrian Ilie, avându-l ca solist vocal pe Cristian Minculescu. La mijlocul anilor optzeci, după desprinderea mai multor dizidențe (Voltaj – 1982, Incognito – 1984), are loc cel mai spectaculos „transfer” din istoria rockului autohton, prin trecerea lui Nuțu Olteanu, Marti Popescu și Dan Bittman la Holograf.

Formula actuală (din 1986) a formației îi include pe Valter Popa (chitară), Ion „Nelu” Dumitrescu (baterie), Doru „Boro” Borobeică (bas), Cristian Minculescu (voce). Ca invitat permanent apare Relu Marin (clape).

Istoria formației Iris se întinde pe o perioadă de peste trei decenii, timp în care formația a trecut prin diverse transformări (plecarea și venirea altor membri), diverse perioade istorice, fără însă a renunța la principiile sale, la visele și speranțele de libertate, nedezamăgindu-și niciodată fanii.

Începuturile

În 1977 Nuțu Olteanu (chitară solo), Emil Lechințeanu (chitară bas) și Nelu Dumitrescu (baterie) fondează Iris, activând în underground la Clubul de la ora 7.

În același an, majoritatea membrilor grupului Phoenix părăsesc țara. Comunismul autoritar privea cu ostilitate acele manifestări muzicale care nu se încadrau în „linia partidului”. Cu toate acestea, tineri entuziaști nu abandonează corabia viselor și a speranței. Mircea Baniciu continuă să cânte piesele Phoenix și după plecarea lui Nicu Covaci, deși a fost, în nenumărate rînduri, anchetat de Securitate.

Urmează marele concert din vara lui 1977 de la Sala Polivalentă, unde au cântat: Sfinx, Roșu și Negru, Catena, Progresiv TM, F.F.N. (Formația Fără Nume). La acest concert au cântat și cei de la Iris, chiar dacă nu apăreau în afiș. Totuși cei 10.000 de spectatori sunt încântați de evoluția lor.

Perioada comunistă

Bun gasit! Ma numesc Adrian George Ilie si sint unul din fostii membrii IRIS. Va rog sa adaugati in articolul „ISTORIA FORMATIE IRIS” ca: piesele „Cine ma striga in noapte, Valuri, Pamintul il cuprind, Speranta, Calatorul, Lumini si Umbre, Fug cu timpul” imi apartin. Ati mentionat o parte din pise la ADRIAN ILIE (CHITARIST). Totodata faptul ca l-am adus pe Dan Bittman pe cind functionam in INCOGNITO, la IRIS. Pisele compuse de mine intre ’84 si 86 avindu-l solist pe Dan Bittman la IRIS au fost ” Albina, Zorile, Noi stam in calea norilor, Daruri omului nou, Pacea Florilor.” Deci va rog sa faceti aceste adaugiri. Ma puteti contacta la agstudio27@hotmail.com. Va multumesc pentru intelegere si colaborare. Cu mult respect: Adrian George Ilie

Date importante

 • 1977 – Nuțu Olteanu (chitară solo), Emil Lechințeanu (chitară bas) și Nelu Dumitrescu (baterie) fondează Iris.
 • 1978 – Prima apariție discografică, pe compilația Formații de muzică pop 3, cu piesa lui Emil Brando – „Corabia cu pânze”, avându-l ca vocalist pe Ioan Jecan. În această perioadă colaborează cu Sorin Chifiriuc (Domino, Sfinx).
 • 1980 – relansarea trupei în formula Adrian Ilie, Anton Hașiaș, Niki Dinescu, Cristian Minculescu
 • 1984 – Iris, primul album de heavy metal din România, considerat de mulți fani drept cel mai bun produs al formației
 • 1986 – stabilirea componenței actuale, prin venirea lui Valter Popa și a lui Doruleț Borobeică
 • 1987 – apare Iris II
 • 1988 – Apare Iris III – Nu te opri!. Anul 1988 a fost unul foarte agitat pentru formație. Grupul este suspendat, Iris fiind considerat la momentul respectiv un „adversar” periculos al regimului și totodată un exemplu negativ pentru tineretul României comuniste.
 • 1990 – Instrumentele formației sunt distruse într-un incendiu.
 • 1991 – Apare Iris IV.
 • 1993 – Apare Iris V, albumul considerat cel mai puternic influențat de genul heavy metal.
 • 1996 – Formația semnează un contract valabil pe șase ani cu Zone Records, una dintre clauze fiind producerea a cel puțin un album nou în fiecare an; primul rezultat al noii colaborări este discul Lună plină.
 • 1997 – În 17 octombrie are loc la Sala Polivalentă un concert aniversar, cu ocazia căruia sunt invitați cei mai mulți dintre foștii componenți.
 • 2000 – Este desfășurat proiectul Iris – Athenaeum, unde un număr de piese sunt reorchestrate prin colaborarea cu o orchestră filarmonică.
 • 2002 – Apariția albumului Mătase albă coincide cu jubileul Iris 25 de ani. Discul include colaborarea cu Mick Box și Bernie Shaw, membrii ai formației britanice Uriah Heep. (Este lansat cu această ocazie Lady in black, cu versurile cântate în două limbi, română și engleză.)
 • 2003 – Cvadruplul album I.R.I.S. 4Motion include proiecte solo ale celor patru membri, susținute și de un turneu național.
 • 2005 (decembrie) – apare Iris Maxima
 • 2007 – În iulie, formația cântă în deschiderea concertului Rolling Stones, iar pe 5 octombrie are loc sărbătorirea a 30 de ani de existență, printr-un concert extraordinar pe Aeroportul Băneasa, ocazie cu care se lansează un dublu compact disc, intitulat Cei ce vor fi.
 • 2007 (6 octombrie) – Membrii Iris sunt decorați cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pentru promovarea rockului timp de treizeci de ani.
 • 2009 (8 octombrie) – Formația susține la Sala Polivalentă din București primul mare concert după operația de transplant de ficat suferită de Cristi Minculescu. Biletele s-au epuizat cu mult înainte de data concertului, în sală fiind prezenți peste 7000 de fani. Cu ocazia acestui spectacol a fost lansată și „Integrala Iris”, practic un boxset cuprinzând toată discografia trupei, în ambalaj nou și remasterizată.
 • 2010 (16 mai)- Iris concertează în deschiderea show-ului pe care AC/DC îl susține la București.

Discografie

 • Iris I(1984)
  Este albumul de debut al formației, lansat de casa de discuri unică, Electrecord. La momentul publicării lui, Cristi Minculescu sărbătorea patru ani de activitate cu Iris. Albumul poate fi considerat ca fiind o lucrare „disidentă”, pentru piesele Trenul fără naș (pe versuri de Adrian Păunescu – „Hei, hei, nașule,/Dă-te dumneata-ntr-o haltă jos!”) și Cei ce vor fi (semnatarul versurilor este poetul Mircea Dinescu, el însuși considerat la vremea respectivă disident).
 • Iris II (1987)
  Coperta discului, îndrăzneață pentru acele vremuri, îl prezintă pe chitaristul Angus Young (AC/DC) – grafică semnată de Alexandru Andrieș. Albumul cuprinde Strada ta, melodie de mare succes a formației. Pe album apare și piesa Lumea vrea pace, reprezentând un compromis pe care l-au urmat toate discurile românești de muzică rock în anii optzeci, după instalarea mișcării punk în vestul european.
 • Iris III – Nu te opri! (1988)
  Include cunoscuta piesă Floare de Iris, înregistrată din pricina temerilor că formația urma să fie interzisă, în condițiile în care erau primite tot mai multe avertizări de acest fel. Formația a fost, într-adevăr, suspendată pe termen nelimitat în urma unui concert la Miercurea Ciuc, dar în urma intervențiilor insistente ale unor apropiați ai formației, revenirea pe scenă se produce. În schimb, „Floare de Iris” devine un imn al formației. Programată ca ultimă piesă a discului, eponima Nu te opri! este o compoziție a pianistului Romeo Vanica (membru al formației Mondial în anii șaizeci).
 • Iris IV (1990)
  Disc înregistrat în decembrie 1989, de altfel primul album produs după revoluție.
 • Iris 1993 (1993)
  Albumul dispune de cel mai agresive versuri, comparativ cu discurile produse anterior de formație
 • The best of Iris (1993)
  Conținând piese de pe Iris I și Iris IV. Reprezintă ultimul material Iris produs de Electrecord.
 • Lună Plină (1996)
  Marchează începutul unei noi perioade pentru formație, fiind și primul disc produs de către Zone Records. Este lansat pe 13 decembrie 1996 la Sala Polivalentă, ocazie cu care soprana Felicia Filip își face prima dată apariția alături de formație, cântând împreună piesa Baby.
 • Iris 20 de ani (1997)
  Album live înregistrat la Sala Polivalentă în data de 17 octombrie 1997.
 • Mirage (1998)
  Discul este recompensat cu premiul pentru cel mai bun album rock al anului. Producția este una elaborată, aducând sonorități noi pentru formație. Versurile pun în discuție problematica degradării societății.
 • Casino (1999, maxi-single)
  Include versiuni cover dupa formații precum: Led Zeppelin, Bad Company, Thin Lizzy.
 • Iris 2000 (1999)
  Pe disc apare, între altele, o variantă reorchestrată a piesei Strada ta.
 • Athenaeum (2000)
  Colecție de piese de la concertul live cu același nume, care a avut loc la Sala Palatului. Pe lângă membrii formației, în concert au mai participat: Felicia Filip, Johnny Răducanu, Florentin Milcoff, Adrian Pintea ș.a. Concertul se lansează pe dublu CD dar și, pe DVD (în 2001), fiind primul material discografic în România lansat pe acest suport.
 • Da, da eu știu (2002)
  Un disc care pregătește viitorul album, Mătase albă. Pe lângă piesa eponimă, figurează aici și Lumina zilei și câteva piese live, înregistrate într-un concert susținut la Brașov în 1997 („Nu vor (să meargă pe sârmă), Nelu-minat (solo de baterie), Pe ape și Floare de Iris).
 • Mătase Albă (2002)
  Lansarea albumului s-a desfășurat la 27 septembrie, pe Aeroportul Băneasa, în cadrul concertului aniversar „Iris – 25 de ani”. Recitalul este susținut alături de formația britanică Uriah Heep.
 • I.R.I.S. 4MOTION (2003)
  Reprezintă un box-set de patru CD-uri. Fiecare inițială este atribuită unui membru, în următoarea ordine: Boro:I-novator, Valter:R-ealist, Nelu:I-nvingător, Cristi:S-entimental. Cu prilejul acestui proiect, formația bifează încă o premieră în industria muzicală românească, anume primul album cvadruplu.
 • Iris Maxima (2005)
  Este lansat pe 10 decembrie la Sala Polivalentă.
 • Cei Ce Vor Fi (2007)
  Discul este lansat pe 5 octombrie la Aeroportul Băneasa, în cadrul concertului aniversar „Iris – 30 de ani”. Se editează un dublu CD care cuprinde colaborări cu nume precum: Felicia Filip, Maia Morgenstern, Nicu Covaci, Adrian „Artan” Pleșca, Tudor Chirilă, Mihai „Mike” Godoroja, Adrian Despot, Vlad Miriță, Florin Chilian, corul „Accustic”, Nuțu Olteanu, Abis, Voodoo, Cezar Popescu și Adrian Pintea.

Sursa:

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: