Biografie Adrian Enache

Adrian Enache (n. 12 iunie 1966, Galaţi) este un solist vocal şi cântăreţ român de muzică pop şi show-man.

A urmat cursurile Şcolii nr 6 şi liceul Alexandru Ioan Cuza din Galaţi. Este absolvent al Institutului Politehnic, secţia Metalurgie având diplomă de inginer. Urmează cursurile Şcolii Populare de Artă, clasa Mihaela Runceanu-Ionel Tudor după ce cinci ani a fost solistul formaţiilor rock Phoebus şi 6200 din oraşul natal. La Phoebus este coleg cu cunoscutul chitarist Nicu Patoi.

Înainte de a se apuca de muzică Adrian joacă fotbal făcând parte chiar din lotul de juniori al României în 1976. La sugestia părinţilor săi lasă ghetele şi pune mâna pe carte însă muzica se dovedeşte o adevărată pasiune care-i acaparează întreaga atenţie. Era încă solist la Phoebus când a primit oferta băieţilor de la Compact pentru a deveni solistul lor vocal pentru că Paul Csucsi plecase pentru o perioadă în America. Refuză oferta fiind în primul an la facultate şi îşi vede de carte dar şi de proiectele muzicale împreună cu gălăţenii lui.

Întâlnirea cu Mihaela Runceanu îi schimbă viaţa pentru că la solicitarea ei Adrian urmează cursurile Şcolii Populare de Artă la clasa sa.

În 1989 participă la festivalul Mamaia dar este descalificat pentru că are un stil neobişnuit pentru ce ceea impunea regimul de atunci. Un an mai târziu, după căderea regimului comunist, solistul îşi încearcă din nou norocul şi obţine locul al II-lea la secţiunea Interpretare după regretata Laura Stoica.

În anul 1992 este deja curtat de televiziune pentru că melodia „Moartea mea e dragostea” încredinţată lui de către Dani Constantin devine un hit. Regizorul TVR s-a deplasat personal la Galaţi unde locuia Adrian ca să filmeze videoclipul piesei. Melodia a fost inclusă în acel an pe o compilaţie alături de alţi artişti în vogă la vremea aceea.

Urmează o perioadă bună pentru artist cu participări numeroase la emisiunile radiofonice şi de televiziune.

În 1994 lansează împreună cu Monica Anghel, Vlad Fugaru şi Aurelian Temişan imnul campionatului de fotbal pentru echipa naţională intitulat „Să fii cel mai bun”.

Anul 1996 este cu-adevărat prolific pentru cariera sa. Participă la secţiunea Şlagăre a festivalului „Mamaia” cu piesa „Totul e o loterie”. Este invitat în recitalul pe care Elena Cârstea l-a susţinut în acelaşi an pe scena festivalului „Cerbul de aur” şi participă chiar în festival. Este anul în care îşi lansează primul album sub egida Intercont Music, ocazie cu care presa de specialitate l-a numit sex-simbolul muzicii româneşti. Odată cu lansarea primului disc Adrian lansează în premieră şampania care-i poartă numele iar scriitoarea Arina Avram scrie prima carte care-l are ca personaj principal pe interpret. Cartea se numeşte „A alerga după o stea”.

Este din ce în ce mai apreciat pentru dinamismul apariţiilor scenice fapt pentru care în breasla muzicală i se mai spune şi „copilul teribil al muzicii româneşti”.

În 1997 Adrian Enache obţine locul al II-lea la festivalul Internaţional „Pamukalle” din Turcia iar un an mai târziu este invitat în recital la acelaşi festival şi cântă în deschiderea concertelor Diana Ross şi Tom Jones. Nu este pentru prima dată când Adrian se întâlneşte cu idolul său, Tom Jones. În 1996 la festivalul „Cerbul de Aur” ciocneşte chiar un pahar de şampanie cu celebrul cântăreţ care l-a apreciat pentru calităţile sale deosebite. În acel an au cântat împreună la lansarea primului album a lui Adrian Enache o bucată din refrenul celebrei „Delilah”.

În 1998 participă alături de Marina Florea, Sanda Ladoşi, Daniel Iordăchioaie şi Aurelian Temişan la selecţia naţională a concursului Eurovision cu piesa „E, e, e iubire”. Melodia devine unul din şlagărele anului fiind intens solicitată la majoritatea posturilor de radio din ţară. În acelaşi an câştigă trofeul la festivalul „Cântecului de Dragoste”. Aceeaşi piesă participă la secţiunea Şlagăre de la festivalul Mamaia. În acelaşi an Adrian intră în concurs cu cea de–a doua piesă la Şlagăre intitulată „Eşti o simplă amintire”, pe muzica lui Viorel Gavrilă.

În 1999 Adrian Enache lansează cel de-al doilea album intitulat sugestiv „Nebun după Fe.Me.i” pentru care colaborează cu Adrian Ordean, 1Q Saphro, Dan Teodorescu de la Taxi, etc. Este declarat solistul anului pentru acest album. O parte din piesele albumului sunt difuzate chiar şi pe posturile de radio private. În acelaşi an participă la secţiunea Creaţie de la festivalul naţional Mamaia cu piesa „Viaţă de artist” pe muzica lui Ionel Tudor. Susţine în acelaşi an un recital pe scena aceluiaşi festival alături de Monica Anghel, Mirabela Dauer şi Daniel Iordăchioaie.

În 2000 participă din nou la secţiunea Creaţie de la festivalul Mamaia cu piesa „De azi îţi promit” pe muzica lui Adrian Romcescu. În acelaşi susţine recital alături de regretate Laura Stoica după zece ani de la debut.

În 2001 Adrian Enache obţine premiu pentru cea mai bună voce masculină şi locul al III-lea la Festivalul Internaţional „Vocile Asiei” din Kazahstan. În acelaşi an lansează un nou album dar de data aceasta în colecţie privată. Albumul se intitulează „My favourite songs” şi cuprinde o colecţie cu cele mai îndrăgite ever-greenuri dar şi piese din repertoriul propriu.

În 2002, Adrian Enache dă lovitura la festivalul naţional Mamaia câştigând trofeul cu melodia „O singură noapte” pe muzica lui Andrei Kerestely. Este anul în care casa producătoare Roton îi propune o schimbare totală de look, lucru acceptat de solist. La finele anului lansează cel de-al 4-lea album din carieră intitulat „O singură noapte”.

Adrian Enache este director artistic la Complexul Orizont din Predeal unde realizează în fiecare an programul artistic de sărbători. Johnny Logan este doar unul din invitaţii de marcă pe care Adrian i-a avut ca invitaţi într-un an de Revelion.

În 2006 două cărţi lansate îl au ca personaj principal pe Adrian Enache. Este vorba despre partea a doua a cărţii lansată în 1996 intitulată de data aceasta „Ispita” scrisă de aceeaşi Arina Avram. Cea de-a doua carte se numeşte „Bucate cu dragoste” şi este o carte de bucate scrisă de bucătarul Jakob Haussmann. Fotografia lui Adrian apare pe coperta cărţii fiind numit de către autorul ei naşul acestei cărţi.

Din anul 1999 Adrian Enache este angajatul Teatrului Constantin Tănase din Bucureşti. Îşi face debutul în acest teatru cu muzicalul „Nota 0 la purtare” în care joacă alături de Aurelian Temişan.

Adrian Enache se bucură de susţinerea mai multor Fan-cluburi din ţară.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: